Poliisin myöntämän henkilökortin voi hakea nyt sähköisesti

Varmennepalvelut - 05.06.2017

Henkilökortin on voinut monissa tapauksissa hakea kokonaan sähköisesti 1.4.2017 alkaen.

Henkilökortin haku kannattaa käynnistää menemällä valokuvaamoon, joka toimittaa sähköisen passikuvan henkilökorttia varten suoraan poliisille. Tämän jälkeen sähköisen henkilökorttihakemuksen voi tehdä poliisin internetsivuilla osoitteessa www.poliisi.fi.

Jos hakijalle on myönnetty enintään kuusi vuotta aikaisemmin passi tai henkilökortti, jota varten hakija on tunnistettu henkilökohtaisesti eikä henkilötiedoissa ole muutosta, ei käyntiä poliisilaitoksella yleensä tarvita. Edellistä passia tai henkilökorttia myönnettäessä hakijan on tullut olla vähintään 12-vuotias.

Jos henkilökohtainen käynti on tarpeen, poliisin sähköinen asiointipalvelu ohjaa varaamaan ajan poliisin toimipisteestä.

Myös ulkomaalaisen henkilökorttia voi hakea kokonaan sähköisesti, jos edellinen ulkomaalaisen henkilökortti on myönnetty enintään kuusi vuotta sitten ja hakija on tätä varten tunnistettu henkilökohtaisesti.

Henkilökortti kannattaa hankkia verkossa samalla kertaa passin kanssa, kun passikuva on vielä riittävän tuore. Kun haet passia ja henkilökorttia yhtä aikaa, on henkilökortin hinta hieman edullisempi.

Henkilökortti ei ole ainoastaan henkilöllisyystodistus – sitä voi myös käyttää matkustusasiakirjana lähes kaikkialla Euroopassa. Lisäksi kortissa on siru, joka mahdollistaa sähköisen asioinnin.

Henkilökortin kansalaisvarmenne mahdollistaa turvallisen sähköisen asioinnin

Poliisin myöntämän henkilökortin sirulla on käytössä Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne.

Kansalaisvarmenteen avulla tapahtuva sähköinen asiointi on turvallista. Varmennetta käytetään tunnistautumiseen sekä sähköpostien ja dokumenttien salaamiseen ja sähköiseen allekirjoitukseen. Sähköisesti allekirjoitettu asiakirja on juridisesti yhtä sitova ja kiistämätön kuin käsin allekirjoitettu.

Henkilökortin katoamisesta tai anastuksesta on aina ilmoitettava poliisille. Tällöin poliisi voi pyynnöstä peruuttaa kortin ja sulkea siinä olevan kansalaisvarmenteen.