Pysyvän rakennustunnuksen voi tarkistaa mm. kiinteistöverolapusta

Väestötietopalvelut - 25.03.2019

Väestörekisterikeskukseen on tullut kansalaisilta viime aikoina yhteydenottoja pysyvästä rakennustunnuksesta, jota kysytään rakennuksen energiatodistusta laadittaessa.

Vaatimus energiatodistuksesta on tullut voimaan vaiheittain eri rakennustyypeissä:

  • Uudisrakennukselle energiatodistus laaditaan rakennuslupavaiheessa
  • Olemassa oleville rakennuksille se laaditaan myynti- ja vuokraustilanteissa.

Energiatodistuksen lukuohjeessa mainitaan, että pysyvä rakennustunnus on Väestötietojärjestelmän mukainen pysyvä rakennustunnus. Todistuksen laatii tehtävään pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Kuitenkin energiatodistuksen tilaajaa kehotetaan hankkimaan rakennuksen tiedot valmiiksi, mikä ilmeisesti aiheuttaa kyselyjen ohjautumisen Väestörekisterikeskukseen.

Valitettavasti Väestörekisterikeskus ei tällä hetkellä tarjoa tätä koskevaa valtakunnallista kansalaisille suunnattua palvelua. Turhien yhteydenottojen välttämiseksi pyydämme ystävällisesti, että rakennusvalvonnat lisäisivat pysyvän rakennustunnuksen lupapäätökseen, ja kertovat siitä tarvittaessa myös suoraan asiakkaalle.

Pysyvän rakennustunnuksen voi tarkistaa rakennuksen omistajan kiinteistöverolapusta. Tunnuksen voi selvittää myös Ympäristöhallinnon ylläpitämästä Liiteri-palvelusta. Koska palvelun tietokantaa päivitetään vain kerran vuodessa, rakenteilla olevien talojen tiedot eivät sinne yleensä päivity.

Lisätietoja:
Sovellusasiantuntija Leila Kivistö, leila.kivisto(at)vrk.fi