X-Road Community Event 2019: yhteistyötä yli rajojen

Suomi.fi-palvelut - 26.09.2019

Perjantaina 6.9.2019 Clarion Hotellissa, Helsingissä, järjestettiin ensimmäistä kertaa Viron rajojen ulkopuolella X-Road-yhteisön tapahtuma. Tapahtumaa on järjestetty useamman vuoden ajan ja siitä on tullut vuosi vuodelta kansainvälisempi. Edellisvuonna osallistujia oli kymmenestä eri maasta ja tänä vuonna osallistujia oli jo 22 eri maasta yli 150.

Tapahtuman järjesti Suomen ja Viron perustama instituutti Nordic Institute for Interoperability Solution (NIIS), joka on voittoa tavoittelematon yhdistys. Sen tehtävänä on X-Road-sovelluksen kehitystyö. Suomi.fi-palveluväylä pohjautuu X-Road-sovellukseen.

Tilaisuuden ohjelma oli monipuolinen ja ajankohtainen

Tilaisuuden avasi NIIS:in toimitusjohtaja Ville Sirviö toteamalla, että X-Road on todellakin globaali. Siitä osoituksena osanottajamaiden lukumäärä ja myös, että yhteisö on kasvanut jo melkein 500-henkiseksi. Mielenkiintoa teknologiaa kohtaan on ollut monessa maassa ja monella eri osa-alueella. Varsinkin sosiaali- ja terveydenhuollon saralla, josta osoituksena vielä se, että tapahtuman ulkopuolella olen pitänyt esityksiä ulkomaisille sosiaali- ja terveydenhuollon delegaatioille Suomi.fi-palveluväylästä.

Totuttuun tapaan tapahtuman alkuosassa kerrottiin, miten X-Road-teknologiaa on kehitetty vuoden sisällä ja miten sitä tullaan kehittämään. NIIS:in teknologiajohtaja Petteri Kivimäki kertoi tulevaisuuden askelista. Vuoden aikana on kehitetty tietoturvaa, työvälineitä kehittäjille ja myös monen kaipaama REST-tuki. Varsinkin REST-tukeen oltiin kehittäjäyhteisössä erittäin tyytyväisiä. X-Road-versio 7 Unicorn tuotiin myös esille ja siihen liittyvä kehitystyö. Minusta on hienoa, että kehitystä tehdään palvelumuotoilun keinoin ja vältetään aiempi insinöörimäisyys.

Sen jälkeen oli vuorossa käyttäjätarinoita, joissa pääaiheena oli MyData ja suostumuksenhallinta. Japanilaisen Planetwayn teknologiajohtaja Masakazu Ohtsuka kertoi, kuinka X-Roadiin pohjautuvassa palvelussa hyödynnetään suostumuksenhallintaa. Virolaisen energiayhtiön Eleringin digitalisaatiojohtaja Georg Rute esitteli, miten X-Roadin avulla voidaan avata tiedonsiirtoa Euroopan sähkömarkkinoilla ja sitä kautta laskutuksen mahdollistamista. Case-esimerkkinä oli Saksan pirstoutunut sähkömarkkina.

Lounaan ja muiden taukojen aikana osallistujien kesken oli paljon vapaamuotoisia keskusteluja. Eri maiden edustajat kertoivat hankkeista, jotka tähtäävät X-Roadin hyödyntämiseen maan tai aluehallinnon käytössä huomioiden myös rajat ylittävän tiedonsiirron. Jokaisella maalla tuntuu olevan samansuuntaisia haasteita ja toiveita sähköisen asioinnin suhteen. Samalla moni totesi, ettei useaa päällekkäistä infrastruktuuria kannata rakentaa.

Iltapäivällä jakauduttiin kolmeen eri tilaan kuuntelemaan esityksiä

Itse menin kuuntelemaan, kun Einar Birkir Einarsson Islannin Valtiovarainministeriöstä kertoi Straumurinnista, Islannin X-Road-toteutuksesta. Oli mielenkiintoista nähdä kustannusarviot hyödyistä ja miten Islannissa oltiin päädytty näihin ratkaisuihin.

Sen jälkeen tutustuin Ruotsin käyttötapaukseen suojatussa ja turvallisessa tiedonsiirrossa. Ruotsalaiset olivat havainneet tutkimuksessaan, että heiltä puuttui vielä paljon sellaisia palasia, joita esimerkiksi Suomella, Virolla ja Tanskalla jo on. Heidän toiveenaan oli ensin käydä keskustelua jatkotoimista ja vasta sitten harkita X-Road-teknologiaa tiedonsiirtoon.

Pidin myös mielenkiintoisena, kuinka Kristiina Laitinen EDUFI:stä kertoi MyDataan liittyvästä esimerkistä, jossa varmistettiin opiskelijan tilatietoa rekisteristä Suomi.fi-palveluväylän ylitse.

Työpajoista vauhtia kehitykseen

Esitysten jälkeen olivat työpajat: ensimmäinen työpaja käsitteli X-Road kehitysympäristön pystyttämistä. Kyseiseen työpajaan osallistujien oli pitänyt tehdä ennakkotehtävä. Toisessa työpajassa kerättiin informaatiota X-Road 7 suunnitteluun. Kolmannessa työpajassa suunniteltiin X-Roadin REST-tuen versiota 3.

Osallistuin X-Road 7 suunnittelun työpajaan ja erityisesti käyttöönottoprosessiin. Ajatuksiani haastettiin erittäin hyvin. Eräällä osallistujalla oli hyvä taito toimia paholaisen asianajajana ja hänen tavoitteenaan oli, ettei nykytilaa tarvitse muuttaa mitenkään. Saimme kuitenkin keskustelussa käytyä lävitse, että käyttöönottoprosessiin liittyy kaksi eri tasoa: organisatorinen liittyminen sekä tekninen liittyminen. Niiden täytyy toimia saumattomasti yhteen. Tähän pyrimme myös VRK:lla omassa käyttöönottoprosessissamme. Ideoinnissa heitettiin jopa ajatusta ACME-protokollan käytöstä varmenteiden automaattisessa haussa. Kaiken kaikkiaan onnistunut työpaja!

Päivä päättyi hotellin ylimmässä kerroksessa vietettyyn iltatilaisuuteen, jossa jatkettin keskustelua MyDatasta ja suostumuksenhallinnasta, joka tuntuukin olevan kuumin trendi tällä hetkellä maailmalla.

Tapahtuma kokonaisuudessaan oli erittäin antoisa ja olemme mielestäni selkeästi ottamassa askeleita oikeaan suuntaan.

Eri maissa olevien yhteisten tarpeiden osalta ja halusta rakentaa omia ratkaisuja tuli samanlainen ahaa-elämys, kun tajusi, että marketeissa on kassojen yläpuolella numerotaulut. Valon ollessa päällä tietää, että kyseinen kassa on avoinna. Itselläni meni tämän tajuamiseen melkoisen kauan ja sen jälkeen olen huomannut, kuinka kaikki eivät vieläkään huomaa katsoa kassojen yläpuolelle. Toivottavasti maailmalla ja Suomessa avarretaan katsetta ja havaitaan, että ratkaisu helppoihin integraatioihin ja ekosysteemin luontiin on jo olemassa.

Nyt, jos koska, kannattaa olla mukana suunnittelemassa ja tuomassa tulevaan versioon 7 ominaisuuksia. NIIS:in jäsenet mukaan lukien Suomi sijoittavat joka vuosi kehitykseen rahaa yhteensä kaksi miljoonaa euroa. Poliittinen tahto on edelleen vahva ja halua on enemmän rajat ylittävien palveluiden kehittämiseen.

Lisätietoa X-Roadista

Suomi.fi-palveluväylän ja Viron kansallisen integraatioalusta X-tee:n taustalla on X-Road-teknologia. Järjestelmä on tällä hetkellä käytössä molemmissa maissa ja tulevaisuudessa sitä tullaan käyttämään myös maiden välisessä tietojen vaihdossa. Myös vuonna 2020 jäseneksi tulevan Islannin parhaillaan rakennettavan kansallisen integraatioalustan, Straumurinnin, pohjalla on X-Road.

Lue lisää:

Nordic Institute Interoperability Solutionsin kotisivu

Suomen Suomi.fi-palveluväylä

Viron X-Road X-Tee väylä

Tapahtuman esitykset