Valtio Expossa pompoteltiin palloa – ei asiakasta

Suomi.fi-palvelut - Väestötietopalvelut - Varmennepalvelut - 25.05.2018

Väestörekisterikeskus osallistui Valtiokonttorin järjestämään Valtio Expo -tapahtumaan tiistaina 8. toukokuuta Marina Congress Centerissä. Kyseessä on valtionhallinnon suurin messutapahtuma, johon osallistui tuhatkunta valtionhallinnon asiantuntijaa ja päättäjää. Näytteilleasettajia oli yli 70. Tapahtuma juhli tänä vuonna kymmenvuotissyntymäpäiväänsä.

Tänä vuonna olimme mukana yhteisellä messuosastolla valtiovarainministeriön ja Valtiokonttorin D9-yksikön kanssa. Osastollamme esillä olivat muun muassa Suomi.fi, digituki, digitaalisten palvelujen ensisijaisuus, Suomidigi, saavutettavuus ja Aurora-tekoäly. Messuosaston teemana oli "Pompota palloa, älä asiakasta."

Vierailijoiden erityisen mielenkiinnon kohteena osastolla oli Väestörekisterikeskuksen, D9-yksikön ja Cybercomin yhteistyössä ideoima ja toteuttama lisätyn todellisuuden mobiiliapplikaatio. Applikaation avulla visualisoidaan julkishallinnon palveluiden sijainteja sekä helpotetaan niiden löytämistä hyödyntämällä älypuhelimen ominaisuuksia. Tietolähteenä applikaatiossa käytetään Suomi.fi-palvelutietovarantoa, joka sisältää tiedot julkishallinnon organisaatioiden tarjoamista palveluista ja asiointikanavista.

Väestörekisterikeskus esillä myös puheenvuoroissa

Väestörekisterikeskuksen asiantuntijat pääsivät ääneen yhteisosaston lisäksi tapahtuman puheenvuoroissa. Päivän Väestörekisterikeskuksen osalta avasi ylijohtaja Janne Viskari Jos digi ei maistukaan - pitääkö olla huolissaan? -keskustelussa. Keskustelussa digiluuloista Viskari korosti, että kaikkien tarpeet eivät ole samanlaisia – yhdelle hyvä ei ole hyvä toiselle. Tämänkin takia asiakaskokemuksen optimointi on haastavaa. Valtion asiakkaina on 5,5 miljoonaa asiakasta joista jokaiselle digi ei maistu, mikä pitää huomioida palveluiden suunnittelussa.

Saavutettavuudesta viranomaisen velvollisuutena oli keskustelemassa hankepäällikkö Jani Ruuskanen Väestörekisterikeskuksesta yhdessä valtiovarainministeriön erityisasiantuntija Markus Rahkolan kanssa. Väestörekisterikeskus tukee viranomaisorganisaatioita saavutettavuuskysymyksissä muun muassa järjestämällä infotilaisuuksia, kunnes Etelä-Suomen aluehallintovirasto ottaa isomman roolin saavutettavuuden valvonnassa 1.9.2018 alkaen.

Kevyempänä ohjelmana messuosastomme tarjosi pallon pompottelua – koripallokisaan osallistuneet kävijät osallistuivat koripallon arvontaan.

Tulevia tapahtumiamme:

SuomiAreenan Kansalaistori Porissa, 16.7.-20.7.

Väestörekisterikeskus osallistuu tänäkin vuonna Porin SuomiAreenaan 16.-20.7! Esittelemme SuomiAreenan Kansalaistorilla Suomi.fi-palveluita, niin Viestejä, Valtuuksia kuin Verkkopalvelun opastavia sisältöjäkin. Tule siis kuulemaan miten Suomi.fin helpottaa sinun arkeasi ja sähköistä asiointiasi kansalaisena