Suomi.fi-palveluiden käyttöönotot Palveluhallinta-sivustolla alkavat vaiheittain elokuun lopulta alkaen

Suomi.fi-palvelut - 15.06.2017

Aiemmasta tiedosta poiketen, esuomi.fi korvautuu Palveluhallinta-sivustolla kevään sijaan vasta loppukesästä alkaen. Palveluhallinta tarjoaa keskitetyn näkymän Suomi.fi-palveluiden käyttöönottoon, sen vaiheisiin ja käyttöönoton aikana haettaviin tietolupiin sekä niistä saataviin päätöksiin.

Palveluhallinnan kautta organisaatio asioi Väestörekisterikeskuksen kanssa sähköisesti Suomi.fi-palveluiden osalta.

Ensimmäisenä uuteen palveluun siirtyy Suomi.fi-tunnistus. Loput Suomi.fi-palvelut siirtyvät Palveluhallinta-sivustolle vaiheittain alkusyksyn aikana. Ennen kuin Suomi.fi-palveluiden käyttöönotto siirtyy Palveluhallintaan, tulee kaikki käyttöönotot tehdä normaalisti esuomi.fin kautta. Esuomi.fi jatkaa Kansallisen palveluarkkitehtuuriohjelman viestintäkanavana ainakin vuoden 2017 loppuun saakka.

Mikä Suomi.fi-palveluhallinta on?

Suomi.fi-palveluhallinta on palveluita käyttöönottaville organisaatioille suunnattu itsepalveluportaali, jossa voi tutustua, ottaa käyttöön ja hallita omia Suomi.fi-palveluitaan. Palveluun tunnistaudutaan varmennekortilla, mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.  Myös palvelukohtaiset käyttöehdot hyväksytään sivustolla. Organisaatio voi antaa tililleen käyttöoikeuksia myös oman asiointipalvelunsa ulkoisille toimijoille, kuten sovellustoimittajille.

Palveluhallinta sisältää Suomi.fi-palvelujen käyttöönottojen lomakkeita sekä teknisiä hallintaliittymiä. Itsepalvelun tueksi uudella sivustolla on parannettu palveluita koskevaa ohjeistusta. Sisältöjä siirretään uudistettuina esuomi.fistä Suomi.fi-palveluhallintaan vaiheittain.

Käyttöönottojen jälkeen, jatkuvan palvelun aikana Suomi.fi-palveluja käyttävät organisaatiot näkevät häiriö- ja palveluilmoitukset Palveluhallinnan kautta joko julkisesti tai organisaatiokohtaisesti. Lisäksi sivustolla voi tarkastella ja ladata sähköisessä muodossa tilasto- ja raportointidataa, jota Suomi.fi-palveluista tuotetaan julkisesti tai organisaatiokohtaisesti.

Ohjeistusta Suomi.fi-palveluita hyödyntäville organisaatioille

Väestörekisterikeskus päättää Suomi.fi-palveluita jo hyödyntävien organisaatioiden osalta tietojen tuomisesta järjestelmään palvelukohtaisesti. Käyttäjätunnusten (asiakastilin) saamiseksi palvelu edellyttää rekisteröitymistä nykyisiltäkin asiakasorganisaatioilta. Väestörekisterikeskus lähettää kaikille nykyisille asiakkaille tarkempaa ohjeistusta, kun rekisteröityminen tulee kunkin Suomi.fi-palvelun osalta ajankohtaiseksi.

Ajankohtaisviestintä säilyy esuomi.fissä vuoden 2017 loppuun

Vaikka Suomi.fi-palveluiden käyttöönotto siirtyy Palveluhallinta-sivustolle, esuomi.fissä tiedotetaan edelleen ohjelman ja Suomi.fi-palveluiden ajankohtaisista asioista vuoden 2017 loppuun saakka. Myös tulevat infot, koulutukset ja tapahtumat löytyvät edelleen esuomi.fistä.

Palveluhallinta.suomi.fi korvaa esuomi.fin kokonaisuudessaan Suomi.fi-palveluiden ja niiden viestinnän osalta 1.1.2018.

Väestörekisterikeskus tiedottaa, kun Palveluhallinta-verkkopalvelu aukeaa kokonaisuudessaan. Sivun kokeiluversioon voi käydä nyt jo tutustumassa osoitteessa palveluhallinta.suomi.fi.

Suomi.fi-palveluhallinnan ylläpidosta vastaa Väestörekisterikeskus.

Lisätietoja

Väestörekisterikeskus, kehityspäällikkö Rosa Arola, etunimi.sukunimi[at]vrk.fi