Muistutus: Vastaa eIDAS-kyselyyn Suomi.fi-tunnistuksen asiakasorganisaatioille

Suomi.fi-palvelut - 26.09.2019

eIDAS-asetuksen tavoite on helpottaa rajat ylittävää sähköistä asiointia EU-maissa. Asetus antaa kansalaisille oikeuden käyttää omaa vahvaa sähköistä tunnistusvälinettään asioidessaa toisen maan julkishallinnon asiointipalvelussa. Suomalaisen julkishallinnon asiointipalvelussa täytyy siis pystyä tunnistautumaan myös toisen EU-maan tunnistusvälineellä.

Muiden maiden kansalaisten tunnistaminen hoidetaan Suomi.fi-tunnistuksen kautta. Asiointipalvelussa ei tarvitse siis tehdä muutoksia itse tunnistautumisen osalta. Suuri ero asiointipalvelun kannalta on kuitenkin siinä, mitä tietoja ulkomaalaisesta käyttäjästä on saatavilla: heillä ei ole suomalaista henkilötunnusta vaan ns. eIDAS-tunniste eikä heidän tietojaan ole mahdollista tarkistaa väestötietojärjestelmästä tai muistakaan perusrekistereistämme. Asetus on jo voimassa eli asiointi toisen EU-maan tunnistusvälineellä pitäisi jo olla mahdollista. Saksan sirullinen henkilökortti oli ensimmäinen EU:n hyväksymä tunnistusväline ja sitä on voinut hyödyntää Suomi.fi-tunnistuksessa helmikuusta 2019 lähtien suomalaisiin asiointipalveluihin tunnistautumisessa. Muita maita lisätään sitä mukaan kun niitä hyväksytään EU:ssa. Heti syksyllä tulossa on esimerkiksi Viro ja Italia.

Tämän kyselyn tavoitteena on selvittää, miten Suomi.fi-tunnistusta hyödyntävät organisaatiot ovat huomioineet eIDAS-asetuksen ja sen tuomat velvoitteet. Olemme erityisen kiinnostuneita kuulemaan, millaisia ratkaisuja toisen EU-maan kansalaisen asioinnin osalta on toteutettu tai suunnitteilla.

Huomioithan, että tarkoitus on vastata koko organisaation osalta yhdellä vastauksella.

Vastaa kyselyyn 11.10 mennessä täällä: https://response.questback.com/vestrekisterikeskus/eidaskysely