Digitukitiimin kesäterveiset ja -vinkit

Digituki - 24.06.2019

Kesä tuo mukanaan kärpäset ja monelle kaivattua vapaa-aikaa perheen, ystävien ja harrastusten parissa. Digin kanssa työskentelevälle ei välttämättä ole pahitteeksi viettää myös somelomaa tai offline-aikaa luonnon helmassa. Toisaalta kesä voi olla myös mahdollisuus pohtia digia toiselta kantilta: miten digi voi auttaa rentoutumaan?

Sovelluskaupat pursuavat viihteellistä sisältöä ja esimerkiksi podcasteja ja äänikirjoja tarjoavat lukuisat alustat. Pelkkään hupailuun ei kuitenkaan tarvitse tyytyä, vaan itseään voi rentoutumisen ohessa sivistää myös asiasisällöillä. Tässä Väestörekisterikeskuksen digitukitiimin vinkit kesään.

Podcasteja lenkkipolulle

Digituen kesätyöntekijä Tommi Hatinen on hiljattain innostunut podcasteista. Tilauspohjaiset äänitiedostot voivat olla esimerkiksi suoratoistopalveluista jälkikäteen kuunneltavia radio-ohjelmia tai varta vasten digitaaliseen levitykseen tuotettuja keskusteluohjelmia. Podcastien suosio on kasvanut pitkään ja nyt erilaisia sarjoja on tarjolla varmasti joka makuun, kullekin parhaiten sopivalla alustalla.

 – Podcastit ovat mainiota ajanvietettä ja hyvä tiedonhankintakeino hetkiin, kun kädet ovat – kirjaimellisesti  – liian täynnä lukemiseen. Kuuntelen niitä esimerkiksi kävelyllä ja kokatessa,  Tommi kertoo.

Ehdottomaksi suosikikseen hän nimeää YLEn tuotannosta Päivystävät dosentit -podcastin, jota löytyy esimerkiksi Areenasta  parin kauden verran. Kussakin jaksossa dosentit Antto Vihma ja Miika Tervonen vastaavat viihteellisesti kuuntelijoiden kysymyksiin omaa asiantuntemustaan hyödyntäen.

– Jos kaipaa astetta vakavampaa pohdintaa yhteiskunnasta, kollegamme Valtionvarainministeriössä ovat julkaiseet myös seitsemän jaksoa Ihmiskeskeinen yhteiskunta -podcastia, jota kuuntelemalla voi tutustua AuroraAI-hankkeeseen.

Vinkki

Aina muuta puuhatessa keskittyminen podcastiin saattaa herpaantua. Onneksi usealla alustalla on mahdollista hypätä äänitteessä yhdellä painalluksella 10–15 sekuntia eteen- tai taaksepäin.  Tunnistat tämän toiminnon symbolista, jossa sekuntimäärää kiertää nuoli.

Podcast: Kohti ihmiskeskeistä yhteiskuntaa
Päivystävät dosentit

Laaja valikoima E-aineistoja jokaiseen makuun 

Digituen suunnittelija Anki Mölläri tietää, että kirjasto on paljon enemmän kuin fyysisiin rakennuksiin mahtuvat hyllymetrit. Tätä nykyä kirjastoista on lainattavissa monenlaisia e-aineistoja, mm. e-kirjoja, äänikirjoja sekä e-lehtiä - kaikki kätevästi taskussa ja parin klikkauksen päässä! Ankilla on kokemusta kirjastojen e-aineistoista aktiivisena käyttäjänä, mutta myös edellisen työnsä kautta.

– Ennen Väestörekisterikeskusta työskentelin Helsingin kaupunginkirjaston palveluksessa. Asiakkaita kohdatessani nautin hirveästi e-aineistojen markkinoinnista! Moni asiakas oli nähnyt kaupallisten toimijoiden (mm. Bookbeat, Storytel) mainokset, mutta he yllättyivät iloisesti kuullessaan, että e-aineistoja löytyy maksuttomasti myös kirjastojen kokoelmista!

E-aineistot ovat kiireisen paras kaveri ja täydellinen lisä kesälomaa rikastuttamaan. Äänikirja on formaateista joustavin, sillä sitä voi kuunnella niin juoksulenkillä kuin vaikka mattoja pestessä. Lisäksi Anki suosii e-lehtien käyttöä. Junamatkalla ja lentokoneessa on mukava selata mukaan ladattuja aikakauslehtiä.

Anki muistuttaa, että e-aineistoja ei kannata jättää vaan omaan tietoon, sillä ne toimivat erinomaisena porttina digilaitteiden käyttöön.

– Sukuloidessa kännykältä kuunneltavia äänikirjoja kannattaa mainostaa myös omille vanhemmille ja isovanhemmille. Digijäärä vai ei, harva pystyy vastustamaan kuulokkeista soljuvien tarinoiden kutsua. Kirjastojen e-aineistot ovat pehmeä tapa tutustua digimaailmaan. Kun innostus on herätetty, tulee laitteiden käytön oppiminen kuin itsestään.

Vinkki

Älä jätä e-aineistoja omaan tietoon, sillä ne toimivat erinomaisena porttina digilaitteiden käyttöön. Vie sukulaisille aineeton tuliainen ja suosittele mielisisältöäsi.

Helmet E-kirjasto

Offline-toistoa veneilyn lomassa

Digituen projektipäällikkö Minna Piirainen on innokas matkapurjehtija ja luonnossa liikkuja. Kesälomapurjehdus kestää hyvinkin neljä viikkoa, ja matkalle otetaan mukaan pieni venekirjasto, johon kuuluu tietenkin Tintti-sarjiksia ja muuta lomatunnelmaan sopivaa luettavaa. Tutuilla medialaitteilla on roolinsa purjehtiessakin. Säilytystilaa veneessä on rajallisesti, joten sähköisessä muodossa kirjoja ja muuta luettavaa saa kulkemaan mukana enemmänkin.

–    Veneessä kuunnellaan musiikkia ja äänikirjoja ja katsellaan leffoja tabletilta aivan samalla tavalla kuin kotonakin. Laitteiden käyttöä kuitenkin rajoittaa verkon kattavuus ja sähkön saatavuus. Harvemmin kaupungissa asuessa nämä rajoitukset tulevat vastaan, Minna toteaa.

Purjehtiessa seurataan aktiivisesti säätilan muutoksia ja etsitään suotuisia tuulia. Minnan kesävinkki liittyykin sään seuraamiseen.

Lähde mielikuvamatkalle merisään kyydissä

– Meillä merisää kuunnellaan yleensä suorana lähetyksenä radion kautta. Sen päälle ei puhuta, vaan odotetaan rauhassa mediatiivisen lähetyksen loppuun asti.

Merisää on viidesti päivässä lähetettävä säätiedotus merenkulkijoille, ja se on yksi Yleisradion vanhimmista ohjelmista. Lähde mielikuvamatkalle merisään kyydissä ja matkusta kesäisen Suomen halki.

Vinkki

Melkeinpä kaikissa suoratoisto- ja kirjapalvelu mahdollistaa sisällön tallentamisen laitteeseen offline-toistoa varten. Lataa siis suosikkisisältösi valmiiksi laitteelle jo kotona.

-    Merisää kiinnostaa muitakin kuin veneilijöitä
-    Merisää Yle Areenassa


Turvallisuutta vesille

Teknologialla on paikkansa myös veneilyssä. Veneilyssä tärkeää on myös turvallisuus, ja suosittelenkin kaikkia veneilijöitä ja kulkijoita lataamaan 112-sovelluksen omaan puhelimeensa. 112 Suomi -sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä.